Vrijheid en vakantie in relatie

Vrijheid is kunnen doen en laten wat je wilt. Niet onbeperkt, want je mag een ander niet hinderen in zijn vrijheid. Vakantie gevoel komt heel dicht bij vrijheid: even geen deadlines, geen verplichtingen en geen wekker die genadeloos een drukke dag aankondigt. Je bepaalt zelf wat je wel of niet gaat doen. 

 

Vrijheid is een gevoel, en gedachten belemmeren dat gevoel maar al te vaak. Vrijheid is ‘ik wil’, en de gedachte ‘ik moet’ helpt vrijheid om zeep. Het verschil zit hem in het idee controle over je eigen leven te hebben ten opzichte van de gedachte dat je geleefd wordt. Je leven zelf vorm geven is vrijheid. 

 

Vakantie is vrij van dagelijkse beslommeringen, maar vakantie is niet noodzakelijk om je vrij te voelen. Vrijheid voelen is een keuze: ‘ik wil het anders doen dan ik tot nu toe heb gedaan’. Dat betekent misschien dat je dingen op gaat geven. 

 

In een relatie leven de behoefte aan vrijheid en de behoefte aan verbinding vaak op gespannen voet met elkaar. Deze behoeften sluiten elkaar niet uit, maar kunnen elkaar positief versterken: ‘Ik kan vrijheid zoeken, juist omdat ik me verbonden weet met jou en omdat ik je waardering, steun, veiligheid en liefde voel’. 

 

Hoe geef je dat vorm in je relatie? Het belangrijkste is dat je weet dat je vrij voelen een keuze is. Edith Eger zegt dit prachtig in haar fascinerende boek ‘De keuze’ (2018): ‘Iedereen heeft de keuze om vrijheid te zoeken en te ontsnappen aan een innerlijke gevangenis’. Dit neemt uiteraard niet weg dat partners flink kunnen verschillen in hun verlangen naar vrijheid. Het is daarom noodzakelijk om elkaar vragen te blijven stellen: ‘Wat verwacht je van een relatie?’, ‘Wat verwacht je van mij?’, ‘Vertrouw je mij?. En tenslotte is het belangrijk om focus te houden op wat jullie willen bereiken, hier goed in kunnen samenwerken, en elkaar vrijheid en verbinding gunnen.