Feestdagen en winter in je relatie

Heerlijk een aantal dagen vrij! Tijd voor elkaar en volop gezelligheid. De kerstboom tevoorschijn gehaald, cadeautjes gekocht en werkstress even aan de kant. De verwachtingen zijn hoog.

 

Verwachtingen zijn gedachten die gericht zijn op de toekomst, en kunnen zowel inspireren als teleurstellen. Zo kan bijvoorbeeld de verwachting om samen met je partner een elegant kerstdiner op tafel te toveren, je aanzetten om nieuwe recepten uit te proberen. Jullie staan als een goed team in de keuken en de smaken en kleuren van het eten komen nog beter tot hun recht dan je had gedacht. Misschien ben je positief verrast dat jullie dit samen voor elkaar hebben gekregen. Het kan echter ook anders verlopen. De samenwerking tussen jou en je partner is verre van ideaal en het uiteindelijke resultaat is ook niet om over naar huis te schrijven. En als je bovendien op sociale media de gezellige kerst van vrienden voorbij ziet komen, kan dat een onbehaaglijk gevoel opleveren.

 

Niets aan de hand als je relatie tegen een stootje kan, maar als die al wat rammelt kunnen teleurstellingen extra hard aankomen. Samen vrije dagen doorbrengen kan dan problemen in de relatie uitvergroten. Ze kunnen ongemakkelijk zichtbaar worden omdat het dagelijkse ritme van werk en taken in huis niet voor afleiding zorgen. Je realiseert je misschien des te meer dat je gevoelens voor je partner niet meer zijn wat ze geweest zijn, of je voelt dat jullie verder uit elkaar aan het groeien zijn, of jullie hebben geen gezamenlijke interesses meer. Kortom: 'winter' in de relatie.

 

Wat kun je doen?

Houd je verwachtingen realistisch en stel niet te hoge eisen aan jezelf en je relatie. Neem de tijd om eerlijke gesprekken met elkaar te voeren: Wat kunnen we leren van wat er minder goed gaat? Hoe gaan we dat aanpakken en wat zijn daarin onze uitdagingen? Hoe kunnen we onze relatie verder ontwikkelen?

Dit soort gesprekken kun je voeren als jij en je partner zich veilig met elkaar verbonden voelen, en binnen die verbondenheid authentiek kunnen zijn zonder dat verwachtingen te zwaar drukken.