Groen zien van jaloezie

Je bent op een feestje en je partner staat heel geanimeerd te praten met een ander. Je voelt een steek van jaloezie. Wat gebeurt er met je?

 

Jaloezie is een heftige emotionele reactie op een situatie die je niet prettig vindt. Het is geen slechte emotie, want het wijst naar iets dat je graag wilt of waar je naar verlangt. Bijvoorbeeld: de gespreksgenoot kan de aandacht van je partner vasthouden en dat is nu net iets wat jou de laatste tijd niet meer zo goed lukt. Zo’n goed gesprek zou je ook wel willen!

 

Als je vol zelfvertrouwen bent dan kan ‘dit wil ik ook’ je in actie zetten. Je zet je in om beter contact te krijgen met je partner. Echter, als de situatie je onzeker maakt, dan kan jaloezie je aanzetten tot boosheid en agressie. Je vindt dat die twee wel heel dicht bij elkaar staan en je bent bang dat je partner de ander veel leuker vindt en dat jij de strijd verliest. Het voelt als een bedreiging voor jullie relatie en dat is niet per definitie een onredelijk gevoel.

 

Jaloezie signaleert dus een mogelijke kaper op de kust, en zet je aan om je relatie te beschermen. Over het algemeen reageren mannen en vrouwen verschillend op deze waarschuwing en vrouwen vragen vaak of er verliefdheid in het spel is. Vroeger was dat een nuttige vraag, want wie kon haar en haar kinderen beschermen als haar partner er vandoor ging? Mannen daarentegen willen vooral weten of hun partner seks met die ander heeft gehad. In een tijd waar anticonceptie nauwelijks bestond betekende dit vooral dat hij probeerde in te schatten of hij het kind van een ander zou moeten voeden.

 

Tegenwoordig ziet beschermen van je relatie er anders uit. De vraag hoe overleef ik op economisch vlak is veranderd in hoe overleef ik onze romantische liefde. Jaloezie houdt je een spiegel voor: Wie ben ik geworden in onze relatie? Wie zou ik willen zijn?

 

Het mooiste antwoord op jaloezie? Ik hou van je, en ik wil je niet kwijt!