Heeft liefde met duurzaamheid te maken

Er wordt veel aandacht besteed aan duurzame ontwikkeling. Duurzaam betekent ‘geschikt om te duren’ met als tegenovergestelde ‘kortdurend’ of ‘eindig’. Duurzame ontwikkeling vraagt om een kritische blik naar onze manier van leven. Het is een zoektocht naar een leefbare omgeving waarin alle belangen in evenwicht zijn.

 

Hoe zit dat in relaties? Wat maakt een relatie duurzaam? In een duurzame relatie zoeken partners naar evenwicht waarin de belangen van beiden tot hun recht komen. Dat is geen geringe opgave in onze huidige maatschappij waarin we een relatie niet zo zeer als een economische maar eerder als een romantische verbinding zien. In een romantische verbinding is liefde belangrijk, en waar economie vooral denken is, is liefde voelen. Liefde voor je partner voelen en in die liefde je partner steeds beter leren kennen. Dat gaat met vallen en opstaan, en de problemen die partners tegen komen kunnen aanzetten om de manier van omgaan met elkaar te heroverwegen.

 

Hoe doe je dat? Dat kun je doen door elkaar vragen te stellen zoals ‘Hoe kunnen we het samen beter doen?’, ‘Wat heb jij van mij nodig?’, ‘Wat heb ik nodig van jou?’, en daar evenwicht in proberen te vinden. Heroverwegen en zoeken naar een voor beiden leefbare relatie vraagt aandacht voor elkaar. Zie je partner niet als vanzelfsprekend, maar blijf je voor hem of haar interesseren. Gun elkaar de tijd om na bijvoorbeeld een lange werkdag te vragen: ‘Hoe was jouw dag vandaag?’.

 

Heeft liefde met duurzaamheid te maken? Ja, liefde die met vlinders in de buik en het hoofd in de wolken begon kan uitgroeien tot een duurzame verbinding. Wat daar voor nodig is? Weten van jezelf en van elkaar wat je nodig hebt binnen je relatie, dat aan elkaar kunnen vertellen en daar evenwicht in proberen te vinden. Met een flinke portie realiteit, want in liefde samen leven is geven en nemen.