Liefde: lente en een beetje sneeuw

Psychiater Dirk De Wachter pleit er in zijn boek ‘Liefde. Een onmogelijk verlangen?’ voor dat we het dwingende verlangen naar geluk aan de kant zetten en leren om een beetje ongelukkig te zijn. Toon Hermans noemt dat zo mooi een beetje sneeuw in de lente.

 

Geluk heeft te maken met verwachtingen: hoe meer vrijheid en mogelijkheden je hebt, hoe hoger je verwachtingen zijn. En, hoe meer je blijft kijken naar hoe je relatie zou moeten zijn, hoe ongelukkiger je je voelt als die verwachtingen niet blijken uit te komen.

 

In de moderne tijd hebben we veel vrijheid en mogelijkheden. Partners leven niet meer samen om basisbehoeften zoals voeding, slaap en seks, en de behoefte aan veiligheid, zekerheid, en sociale contacten te verzekeren. We zijn vooral liefdevolle partners, en zoeken verbinding, waardering en erkenning. Bovendien willen we onszelf binnen de relatie als individu blijven ontwikkelen.

 

Verwachting en realiteit zitten lang niet altijd op dezelfde golflengte of botsen met elkaar. Je voelt je hierdoor misschien wel een beetje ongelukkig, en dit gevoel kan de aanleiding zijn om over jezelf en elkaar te leren. Verken samen met je partner wat jullie beiden nodig hebben in jullie relatie. Bedenk daarbij dat te hooggespannen verwachtingen kunnen gaan knellen, en dat meer realistische verwachtingen de relatie krachtig houden. Meer lente en minder sneeuw!

 

Ik weet dat liefde lente is, en ook een beetje sneeuw (Toon Hermans)
Ik weet dat liefde lente is, en ook een beetje sneeuw (Toon Hermans)