Midlife in relatie

Statistisch gezien is er rond je 45ste een redelijke kans dat je na een huwelijk van 10 tot 15 jaar in een scheidingsproces zit of net gescheiden bent. In geval van geregistreerd partnerschap ben je waarschijnlijk net iets ouder. 

 

Tussen de 35 en 50 jaar maken mensen veel veranderingen door en zo tegen het einde van deze periode maken velen de voorlopige balans op. Misschien geldt dat ook wel voor jou. Je denkt na of je tevreden bent over je carrière, je sociale leven of je relatie. Je voelt twijfel en onrust en komt tot de conclusie dat je niet de persoon geworden bent die je zou willen zijn en dat je levensgeluk zijn glans heeft verloren. Je voelt een sterke drang om dingen te veranderen. Bijvoorbeeld in je relatie.

 

Hoe doe je dat? Hoe kun je te midden van de dagelijkse beslommeringen je relatie goed en spannend houden? Dat doe je door interesse te tonen voor de dingen waar je partner mee bezig is en door hem of haar te stimuleren om zich te ontwikkelen en ambities te realiseren. Door je partner te respecteren en ruimte te geven om zichzelf te zijn. Aandacht te geven door iets te organiseren om samen te gaan doen of complimentjes geven. Aanhalen en zeggen dat je van hem of haar houdt en de tijd nemen om met elkaar te vrijen. Samen zijn en plezier hebben met elkaar en hierdoor een ‘wij-gevoel’ versterken. Dit gevoel is de lijm van een relatie.

 

Een gelukkige relatie is niet een relatie zonder problemen, maar een relatie waarin de partners twijfel en onrust gebruiken als keerpunt. Je naar je partner toe draaien en verbinding zoeken. Samen de problemen oplossen en hierdoor diepere liefde voor elkaar kunnen voelen. 

 

‘There is a crack in everything, that’s how the lights get in.’