Stiefouder in relatie

‘Stief’ is een woord dat niet iedereen prettig in de oren klinkt. Het betekent ‘zonder bloedverwantschap’ en dit schets meteen de situatie. Je woont samen met een man of vrouw met kind(eren) uit een vorige relatie. Dit wordt een stiefvader- of stiefmoedergezin genoemd. Als jij ook kind(eren) uit een vorige relatie hebt en meebrengt in het nieuwe gezin, spreken we van een samengesteld gezin. Als je samen met je nieuwe partner kinderen krijgt, dan is jullie huidige gezin voor deze kinderen niet het nieuwe maar het oorspronkelijke gezin.

 

Best ingewikkeld dus, en binnen een paar jaar besluiten twee op de drie nieuwe gezinnen weer uit elkaar te gaan. Dit lijkt vaker te gebeuren als partners relatief snel zijn gaan samenwonen en de vorige relatie nog niet goed is afgerond. Het is dan bijvoorbeeld lastig om met de ex-partner(s) af te stemmen over de kinderen. Of de kinderen voelen nog veel verdriet over de scheiding of het overlijden van hun ouder. 

 

Het runnen van een nieuw gezin is niet gemakkelijk. De twee gezinnen brengen hun eigen geschiedenis, sfeer en regels mee, en bovendien praten de ex-partners mee in het nieuwe gezin. Dit vraagt extra inspanning van alle partijen, en zeker van de stiefouder. Scheidende ouders schrijven een ouderschapsplan over de dagelijkse gang van zaken, het nemen van beslissingen en de opvoeding van hun kinderen, maar over de rol van de stiefouder wordt meestal niet zo uitgebreid nagedacht. Beslist de stiefouder mee naar welke school de kinderen gaan? Gaat de stiefouder naar het tienminuten gesprek? Wie bepaalt in het nieuwe gezin hoe laat de kinderen naar bed gaan? Moeten de kinderen eten wat de pot van de stiefouder schaft? 

 

Als stiefouder heb je geen bloedband met je stiefkind(eren), maar van een liefdesband kan wel degelijke sprake zijn. De liefde die je voelt is niet per definitie minder, maar wel anders dan voor kind(eren) van eigen vlees en bloed. Voor de stiefkind(eren) geldt dat uiteraard ook naar jou toe, en dit kan hen in een loyaliteitsconflict brengen. Aardig doen tegen jou als stiefouder kan als verraad voelen naar de eigen ouder. Prachtig zoals een meisje dat oploste: ‘Ik hou van jou, maar niet zoals van mijn mama en papa’.

 

De vlinders in je buik voor die ongelooflijk aantrekkelijke man of vrouw met kind(eren) uit een vorige relatie, kunnen door de realiteit van alle dag snel op de achtergrond verdwijnen. De verschillende bloedbanden vragen om een gezamenlijke focus op dat wat jullie verbindt. Doorzettingsvermogen om de individuele geschiedenissen niet de dienst te laten uit maken. En tijd voor 'samen': een film pakken, uit eten, een borreltje in jullie favoriete kroeg, … of thuis op de bank: ‘Hoe was jouw dag vandaag?’.