Relaties kennen naast aangename tijden ook perioden waarin het minder goed gaat. Je bent het vaker niet dan wel met elkaar eens, je begrijpt elkaar niet meer zo goed en een rustig gesprek is moeilijker dan ooit. Dit is normale dynamiek. Echter, sommige gebeurtenissen tussen jou en je partner raken je in hart en ziel en zetten je relatie volledig op zijn kop. Er is je onrecht aangedaan en vertrouwen in je partner heeft in het gunstigste geval een fikse deuk opgelopen. Een ding is zeker: dit wil je nooit meer meemaken!
Hier samen uit komen is nog niet zo eenvoudig. Het vertrouwen dat de ander er voor je is, naar je luistert en op je reageert als je hem of haar nodig hebt, is niet meer vanzelfsprekend. ‘Sorry!’ schiet ruimschoots tekort om de relatie te herstellen.
Tijd, luisteren, praten, inleven en vergeven1 kunnen dat wel.
Vergeven betekent je partner de gebeurtenis niet meer aanrekenen. Een moeizame weg met als doel jezelf te bevrijden van gevoelens als boosheid, angst, gekwetstheid, miskenning en machteloosheid. De pijn los laten en de last van je schouders laten glijden. Dit betekent overigens niet dat je de gebeurtenis goedkeurt en vergeet. Vergeven helpt je om je leven weer op de rit te krijgen en minder stress te voelen.
Hoe doe je dat? Emotionally Focussed Therapy (EFT) heeft een heel bruikbaar en bewezen effectief model bedacht om wonden te helen. Ze beschrijven drie stappen2:
1. De scherpe kanten van de gebeurtenis proberen weg te halen
Vragen als: Wat is er gebeurd? Hoe was dat voor je? Wat ging er door je heen?
Beide partners doen hun verhaal en -nog belangrijker- luisteren goed naar elkaar.
2. Emotionele verbinding herstellen
De kwetsende partner leeft en voelt mee (empathie ofwel inlevingsvermogen) en toont welgemeende spijt over de veroorzaakte pijn. Hij of zij neemt daar de volle verantwoordelijkheid voor en verontschuldigt zich oprecht.
De gekwetste partner neemt de verontschuldigingen aan en dit maakt de weg vrij om te vergeven.
3. Versterken van de aangetaste verbinding
De gekwetste partner staat open voor de emoties van de kwetsende partner en kan vertellen wat hij of zij nodig heeft om vertrouwen weer op te bouwen.
Door dit pad samen te lopen verander je niet wat er gebeurd is. Je verandert wel de toekomst!3

1Aalgaard, R. A., Bolen, R. M., & Nugent, W. R. (2016). A literature review of forgiveness as a beneficial intervention to increase relationship satisfaction in couples therapy. Journal of Human Behavior in the Social Environment, 26(1), 46-55
2Zuccarini, D., Johnson, S. M., Dalgleish, T. L., & Makinen, J. A. (2013). Forgiveness and reconciliation in emotionally focused therapy for couples: The client change process and therapist interventions. Journal of Marital and Family Therapy, 39(2), 148-162.
3Vrij naar B. Meltzer (1916-1998).