
Vrijheid is kunnen doen en laten wat je wilt. Niet onbeperkt, want je mag een ander niet hinderen in zijn vrijheid. Vakantie gevoel komt heel dicht bij vrijheid: even geen deadlines, geen verplichtingen en geen wekker die genadeloos een drukke dag aankondigt. Je bepaalt zelf wat je wel of niet gaat doen.
Vrijheid is een gevoel, en gedachten belemmeren dat gevoel maar al te vaak. Vrijheid is ‘Ik wil’, en de gedachte ‘Ik moet’ helpt vrijheid om zeep. Het verschil zit hem in het idee controle over je eigen leven te hebben tegenover geleefd te worden door van alles en nog wat.
Vrijheid is een keuze: ‘Iedereen heeft de keuze om vrijheid te zoeken en te ontsnappen aan een innerlijke gevangenis’ (2018, 'De keuze', Edith Eger). Vrijheid om te besluiten: ‘Ik wil het anders doen dan ik tot nu toe heb gedaan’. Dat betekent misschien dat je dingen op gaat geven. Of juist in gang gaat zetten. Je leven zelf vorm geven is vrijheid.
In een relatie leven de behoefte aan vrijheid en de behoefte aan verbinding vaak op gespannen voet met elkaar. Deze behoeften sluiten elkaar niet uit, maar kunnen elkaar positief versterken: ‘Ik voel me vrij, juist omdat ik me verbonden weet met jou, en omdat ik jouw waardering, steun, veiligheid en liefde voel’. Dit neemt niet weg dat partners flink kunnen verschillen in hun behoefte aan vrijheid. Het is daarom noodzakelijk om elkaar vragen te blijven stellen zoals: ‘Wat verwacht je van een relatie?’, ‘Wat verwacht je van mij?’, ‘Vertrouw je mij?'
Tenslotte. 'Vrij willen zijn betekent ook anderen vrij laten' (Simone de Beauvoir).